Din chef är inte din mamma

Publicerat 2016-04-29 18:20 av Annette Runsteen

Regler. Ofta en samling förbud och begränsningar. De talar om vad vi inte ska göra. De skapar, i bästa fall, ordning, men inte motivation. Simon Sinek, denne kloke man, bestämde sig istället för att sjösätta regler som hjälper teamet framåt. Hans regler är en lista över saker som är tillåtna:

Du har tillåtelse att

  • Fatta det beslut som du tror är det rätta.
  • Starta det som behöver startas för att driva saken framåt.
  • Be om hjälp när du vill.
  • Hjälpa andra när du kan (även om de inte frågar efter det).
  • Ta ledigt för att göra något som inspirerar dig och ger dig energi.

Det vill säga: Du har mandat att agera som en vuxen människa och använda ditt sunda förnuft.  Behöver det verkligen sägas?

”Din chef är inte din mamma” sa coachen plötsligt  till mig, och jag ryckte till. Och insåg med ens att jag hade betett mig som om chefen verkligen var min mamma. I flera år. Jag var ingen duvunge precis. Jag var en erfaren chef på hög position med många medarbetare. Ändå hade jag blivit som ett barn i relation till min chef. Angelägen om att vara till lags. Ivrig att få bekräftelse.

Jag har också sett mycket seniora och kompetenta ledare krympa till osäkra varelser som frågar om tillåtelse för allting, och vill ha policys och processer för minsta lilla steg. En toppstyrd omorganisation fick dem att huka sig och tappa initiativförmågan.

Så svaret är ja. Jag tror det behöver sägas. Jag tror att vem som helst av oss kan hamna i en situation där vi behöver påminnas om att vi är vuxna.

Fundera. Vad skulle hända om din chef satte upp dessa regler för gruppen? Skulle något bli annorlunda för dig? Och vad skulle hända om du satte upp dessa regler för gruppen du leder?

Tack Simon för att du öppnar fönstret, släpper in frisk luft  och får oss att tänka till! Läs gärna Simons bloggpost: http://blog.startwithwhy.com/refocus/2011/07/you-are-allowed.html

(Bilden visar Simon och jag själv när han var i Göteborg i november 2015. )

Kategori