Man lever så länge man lär sig

Publicerat 2016-02-27 13:03 av Day2Day

Du har säkerligen hört uttrycket; ”Man lär sig så länge man lever”.

Det finns alltid något nytt att lära sig om man har ett öppet sinne.

Vi kan alltid få en ny vinkel av en sanning genom att se med någon annans glasögon eller genom att våga ifrågasätta vår gamla uppfattning. Och det kan överraska oss ibland. ”Inte visste jag att jag kunde lära mig något nytt inom det här området. Man lär sig så länge man lever!”

Jag brukar vända på uttrycket och formulera det så här: ”Man lever så länge man lär sig.”

Ibland möter jag människor som är mätta på att lära sig något nytt. De anser sig kunna och veta det de behöver, och finner ingen anledning att utvecklas genom ytterligare kunskap. Det finns ett uttryck för dessa; ”besserwissers”. Jag vet bäst. Jag kan bäst. De avslutar gärna dina meningar eller rättar till. De berättar gärna vad de kan och är stolta för det. På fester och tillställningar vill de gärna höras och stoltsera om sitt kunnande. Men omgivningen kan uppleva att de tar luften ur rummet. Lämnar ingen plats för någon annan. Efter en stund känner man behovet att få ”frisk luft” och möta någon annan som har behållit sin förmåga att lyssna, och intressera sig.

Ray Krog sa en gång, ”Den som är mogen har börjat ruttna.” Han tog sitt uttryck ifrån grönsakernas värld. En mogen tomat eller gurka har börjat sin förruttnelseprocess. Människor som är mogna har börjat ruttna. De är inte längre tilldragande och fräscha. De lever på gamla minnen och sina egna sanningar. Tåget har gått till utvecklingen.

När jag har studerat gamla människor, har jag märkt att de som fortfarande vill lära sig något nytt och hålla sig uppdaterade vad som händer, håller sig fräscha i sinnet och är piggare. Kan det vara nyfikenheten till livet, lusten att lära sig nytt som ger dem livskraft. Det vill jag tro. Jag har en övertygelse om att när du håller hjärnan igång genom att lära dig nya saker och förbättra de områden där dina styrkor är, kommer du att ha ett rikare liv. Och kanske lägga till några extra år av bara farten. Många människor använder mer tid för sin dentala hygien än sin mentala hygien. Läs, studera, träna, möt andra människor som du kan lära dig något av. Ta över ledarskapet i ditt liv. Man lever så länge man lär sig!

Kategori