Positiv psykologi – värt att ta på allvar?

Publicerat 2016-01-20 15:50 av Day2Day

Menar du positivt tänkande? kanske du undrar. Där man ska upprepa ”tänk positivt, tänk positivt, tänk positivt”, och dansa hoppsa-steg fast man just förlorat jobbet.

Nej, detta inlägg handlar inte om positivt tänkande. Det handlar om ett relativt ungt forskningsområde kallat positiv psykologi. Där forskar man kring faktorer som får oss att må bra och vad som får oss att fungera optimalt. När jag för några år sedan stötte på detta blev jag nyfiken och upptäckte att här finns en guldgruva, delvis oupptäckt! Inte minst för oss som är ledare eller arbetar med ledarutveckling.

I ett nötskal handlar det om att tillföra positiva element i livet, utan att negligera det negativa som drabbar oss i form sorger, förluster, besvikelser. Att vara låtsas-positiv hjälper oss inte, tvärtom kan det göra oss mer nedstämda. Det vi ska göra är istället att träna oss på att upptäcka de positiva glimtar som trots allt finns där, och samtidigt göra gott mot andra.

Man har hittat en mängd intressanta effekter som ökning av positivitet medför, t ex ökad produktivitet, kreativitet, och även uppbyggnad av resurser att hantera kriser. Vi som ledare kan ha nytta av verktygen från positiv psykologi både för egen del och också för våra medarbetare. Verktygen är ofta praktiska och lätta att använda. Här kommer ett par smakprov, varför inte prova?

WWWW – What Went Well & Why. Ta en stund varje kväll där du reflekterar över dagen som gått. Vad gick bra? Skriv ner 3 saker och också varför de gick bra. Kanske var det tur, kanske var det din egen skicklighet eller andras hjälp. Oavsett vilket, så blir du medveten om och tacksam för det positiva som sker. Håll ut minst 6 veckor och se om inte din känsla av lycka har ökat?

GÖRA GOTT. Välj ut en dag under kommande vecka/månad. Planera att göra 5 goda saker under samma dag. Fundera över vem som behöver din hjälp bäst. När du sedan i slutet av dagen summerar, lägg märke till de goda känslor som detta ger dig.

Kategori