Se människan

Publicerat 2015-06-04 18:23 av Day2Day

Jag stod utanför Frölunda Torg och väntade på bussen. Min bil var på service och för ovanlighetens skull skulle jag använda kommunala färdmedel för att ta mig tillbaka till kontoret. Jag har aldrig haft svårt att fördriva tiden under ”pauserna”. Ett av mina hobbies är att studera människor. En kvinna väckte inte bara min, men flera andras uppmärksamhet. Hon var rejält berusad och högljudd. Hennes agerande väckte rätt stor munterhet bland väntande bussresenärer. För det första så kunde hon inte hålla balansen. Gång på gång lyckades hon pricka vattenpölen när hon ofrivilligt satte sig ner efter ett antal vingliga steg. Och för det andra skrek hon rakt ut sin kärlek till en namngiven mansperson och hennes önskan att ha sex med honom. Rätt komisk situation. Det var många som drog på mungiporna.

Efter några minuter kom en liten skara tonårstjejer fram till kvinnan och pratade med henne. Min nyfikenhet tog överhanden då tonårsflickorna hade lämnat den berusade kvinnan och en av dem kom tillbaka. Jag kunde inte låta bli att gå lite närmare och tjuvlyssna. Då hörde jag den unga tjejens ord. ”Snälla mamma, kan inte du gå hem!”

Plötsligt såg jag situationen på ett helt annat sätt. Jag ville gå fram till mamman och fråga om hon ville ha hjälp i sin livssituation. Jag ville gå fram till den unga tjejen och krama om henne och säga att det finns en trygghet, det finns en framtid. Men just då fanns det inte möjlighet till det. Men jag har burit mamman och tonårstjejen i mitt hjärta efter den händelsen.

Under alla dessa år som jag har arbetat som personlig ledartränare har jag fått intervjua många framgångsrika ledare i vitt skilda områden. Min nyfikenhet på hur vi människor fungerar och hur våra hjärnor och hjärtan reagerar har inga gränser. Jag slutar aldrig att fascineras av människor. Jag ställde frågan till en av dessa duktiga ledare; ”Vad är hemligheten till din framgång?”

Han svarade utan att blinka: ”Det beror nog på min människosyn! Jag har förmågan att se människan bakom skalet.” En annan duktig ledare svarade: ”Min framgång beror på att jag har världens bästa personal. Och om någon har en annan åsikt så får de med mig att göra!”

Jag har kommit fram till en slutsats. Om du vill bli en ledare i mästarklass måste du lära dig att se människan. Stirra dig inte blind på beteendet. Se djupare. När du plockar bort ordet ”döma” i ditt ordförråd och ersätter det med ”nyfikenhet” så kommer du att nå högre höjder i ditt ledarskap. Se människan!

/Kim

Kategori