Utanför komfortzonen eller ”the battle between pleasure and pain”

Publicerat 2016-06-10 11:58 av Jeanette Dahlgren

-Mera motstånd! tjoar den hurtiga människan längst fram i salen.

Jag upplever ett väldigt starkt motstånd mot mera motstånd.

-Ät skit och dö! tjoar jag tillbaka. Fast tyst, och inuti mitt huvud.

 

Jag gillar verkligen inte spinning. Tidigare erfarenheter har inneburit både yrsel och akut illamående. Det är något i upplägget som triggar ett slags gränslöshet i mig, och jag kör alltid på för hårt för snabbt. Redan på vägen hit hade jag hög puls och obehagskänslor. Men nu fanns det inget annat att välja på just den tid jag hade planerat in konditionsträning. Att avstå från att träna hade inneburit att jag inte nått mitt mål för veckan, och i det ögonblick då fingret svävade ovanför boka-knappen var det scenariot mer avskräckande än tanken på att klicka fast fötterna i spinningcykeln.

 

Jag tittar på klockan. Igen. Visarna har knappt rört sig sedan sist. Det är mycket kvar av passet och min hjärna börjar producera ursäkter och utvägar. Kanske mår jag inte riktigt bra idag? En förkylning på väg? Drar det inte lite oroväckande i vadmuskeln? Det är nog bäst att ta det lugnt idag, kanske t.o.m. kliva av nu redan, innan det blir värre?

 

Å andra sidan kommer jag må jättebra efteråt. Jag vet ju det. Det är en underbar känsla att starta arbetsdagen redan färdigtränad och påfylld med energi. Med det här passet under bältet ligger jag dessutom i fas för veckan och kan med gott samvete fira in helgen ikväll.

 

Jag flyttar fokus från klockan och utgången till pedalerna. Tryck och dra, tryck och dra. En utmaning i taget. Nu är det lättare att andas. Svetten flödar och den där härliga låten som jag alltid blir på gott humör av ger ännu mer kraft. Endorfinerna bubblar runt som kolsyra under huden.

– Mera motstånd! tjoar den hurtiga människan igen.

– Jajamensan! tjoar jag tillbaka. Högt och med inlevelse. Det här med spinning är kanske inte så dumt ändå.

 

För att utveckling ska ske måste vi utmana oss själva, och gå utanför komfortzonen. Det gäller inte bara i fysisk träning som i exemplet ovan, utan även när vi tränar vårt ledarskap. Genom att bli medveten om hur vi motiveras av att undvika av obehag (pain) eller av att uppnå välbehag (pleasure) kan vi också medvetet styra vårt beteende så att vi förbättrar chansen att nå såväl våra personliga som verksamhetens mål.

Kategori